FUNDATORZY

Fundację Drzewo i Jutro (dawniej Fundację Benefit Systems) postanowiliśmy założyć z mężem z trzech powodów. Po pierwsze – jako rodzice czwórki dzieci – widzimy na co dzień, jak bardzo podstawowym i niezbędnym źródłem siły i radości życia jest dla dzieci wsparcie rodziców. Po drugie – każde z nas ma w swojej najbliższej rodzinie osoby, które nie otrzymały takiego wsparcia: zostały wcześnie osierocone lub oddane przez rodziców pod opiekę instytucji. Ostatnim powodem jest poczucie odpowiedzialności za innych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Oczywistość obowiązku niesienia pomocy staje się dla nas wyraźniejsza w miarę upływu lat. Stworzenie Fundacji Drzewo i Jutro pozwala nam na wypełnianie tego obowiązku w sposób klarowny i profesjonalny, a także – na większą skalę niż dotychczas.

Agnieszka i James Van Bergh

RADA FUNDACJI

DR AGNIESZKA VAN BERGH

Przewodnicząca Rady Fundacji

Absolwentka psychologii i kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Doktorantka w Szkole Nauk Społecznych Instytutu Filozofii i Socjologii PAN. W latach 1998-2006 asystent w Pracowni Psychologii Kulturowej i Badań Międzykulturowych PAN oraz wykładowca na Wydziale Psychologii Międzykulturowej w SWPS w Warszawie. Mama cudownej czwórki: Jakuba, Sary, Niny i Dalii. Mieszka z mężem Jamesem  i dziećmi w Toronto. Zainteresowania: filozofia A.J. Heschela, współczesna religijna myśl żydowska, teorie międzypokoleniowego dziedziczenia traumy, systemowa terapia rodzin.

ZESPÓŁ FUNDACJI

ANTONINA
IWASZKIEWICZ

Członkini Zarządu
Dyrektorka Programowa

Absolwentka stosunków międzynarodowych i międzykulturowych. Od kilkunastu lat związana ze środowiskiem polskich organizacji pozarządowych działających w obszarach wsparcia cudzoziemców w Polsce, pomocy humanitarnej oraz budowania otwartego społeczeństwa obywatelskiego, w których odpowiadała za koordynację projektów, finanse i administrację. Prywatnie pasjonatka zabytkowej motoryzacji.

ANITA
CZOSKA

Koordynatorka Projektów

Z wykształcenia psycholog, posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze edukacji, ochrony zdrowia psychicznego oraz profilaktyce wykluczenia społecznego, zdobyte w placówkach oświatowych oraz organizacjach pozarządowych. Prywatnie miłośniczka gór. W Fundacji zajmuje się koordynacją projektów.

JACEK
GRAJEWSKI

Kierownik Projektów Infrastrukturalnych

Absolwent AWF w Warszawie i studiów podyplomowych z zakresu zarządzania w sporcie. Od 20 lat związany z zarządzaniem basenowymi obiektami sportowymi, ma na swoim koncie kompleksową koordynację procesu budowy i uruchomienia trzech tego typu obiektów. Pasjonat sportu w każdej postaci, instruktor wielu dyscyplin sportowych (m.in. pływania, narciarstwa zjazdowego, koszykówki). W Fundacji odpowiedzialny za koordynację modernizacji Pracowni Hydroterapii w Centrum Zdrowia Dziecka.

EWA
KOPANIA

Koordynatorka - strona www

Na co dzień pracująca w IT, zakochana w muzyce i naturze, zafascynowana psychologią i kosmosem była studentka kulturoznawstwa. Od 2012 roku, w ramach swojej największej pasji, pracuje w portalu muzycznym. Pomysłodawczyni i koordynatorka corocznej świątecznej akcji obdarowywania prezentami dzieci z ośrodków pomocy w firmie Benefit Systems. W Fundacji odpowiada za stronę internetową.