15 maja 2024

Wsparcie rodzin znajdujących się w sytuacjach kryzysowych jest jednym z głównych celów, jakie realizuje Fundacja Drzewo i Jutro od momentu powstania w 2016 roku.

Dotychczas, w ciągu 8 lat działalności FDJ współfinansowała w tym obszarze m.in.:

1. działania dwóch Programów Umacniania Rodziny (PUR), prowadzonych przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce – w Koszalinie i w Biłgoraju – niosących pomoc rodzinom zagrożonym rozpadem i odseparowaniem dzieci od rodziców biologicznych; w latach 2017 – 2024 Fundacja przeznaczyła ten cel 2 831 139 zł;
  2. działania 3 Centrów Pomocy Dzieciom (w Warszawie, Gdańsku – prowadzone przez FDDS i w Głogowie – przez Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży „Szansa”), gdzie oferowana jest pomoc psychologiczna, psychiatryczna, a także wsparcie edukacyjne i socjalne dzieciom doświadczającym przemocy oraz ich niekrzywdzącym rodzicom (opiekunom); na ten cel w latach 2016 – 2024 Fundacja przeznaczyła 4 447 701 zł;
  3. działania skierowane do rodzin uchodźczych w Polsce, współfinansując m.in. działania Fundacji Polska Gościnność, Fundacji dla Wolności oraz Stowarzyszenia „Dla Ziemi”; w latach 2018 – 2024 na ten cel Fundacja przeznaczyła 1 369 696 zł.

Mamy nadzieję, że pomoc i wsparcie udzielane rodzinom przez wspierane przez nas organizacje przynoszą realną poprawę ich sytuacji i pozwalają rozwiązywać napotykane przez nie problemy.