11 października 2024

Od 2019 roku wspieramy edukację ekologiczną prowadzoną przez Ośrodek Działań Ekologicznych (ODE) „Źródła” z Łodzi. W ramach kolejnej edycji „EkoRoku ze Źródłami”, trwającej od września 2023 do czerwca 2024 Stowarzyszenie przeprowadziło cykl 6 czterogodzinnych warsztatów terenowych w Łodzi i okolicy, podczas których uczestnicy – 289 uczniów z 15 klas szkół podstawowych oraz ich nauczyciele i wychowawcy – poznawali m.in. gatunki roślin w różnych stadiach rozwoju, zwyczaje zwierząt, rozpoznawali ich ślady i uczyli się podstaw orientacji w terenie. Edukatorzy ODE zrealizowali również 204 dwugodzinne zajęcia stacjonarne dla 3483 przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych i średnich, dotyczące m.in. zmian klimatu, pór roku, jakości powietrza, różnych gatunków zwierząt i odpowiedzialnej konsumpcji. Dodatkowo – w łódzkich parkach i lasach – odbyło się 6 ekologiczno-przyrodniczych warsztatów rodzinnych (tematy: „Wieczorny spacer świetlików”, „Tajemnica znikających drzew”, „Dzień otwarty w Dziczym Lesie”), w których wzięło udział 216 osób.

W ramach projektu kolejny raz wspieraliśmy też działania związane z obchodami „Dnia Pustej Klasy”, będącego świętem edukacji w przyrodzie, zachęcającym nauczycieli do przeprowadzenia choć jednej lekcji poza budynkiem szkoły, który w tym roku odbył się 7 czerwca 2024 roku. Wzięła w nim udział rekordowa liczba szkół, przedszkoli, ośrodków szkolno-wychowawczych, drużyn harcerskich, bibliotek – ogółem 2038 placówek i blisko 230 tysięcy uczestników. FDJ sfinansowała m.in. opracowanie graficzne materiałów promocyjnych skierowanych do nauczycieli, zachęcających do udziału w tym wydarzeniu.

Mamy nadzieję, że udział – zarówno w warsztatach stacjonarnych i terenowych, jaki i obchodach „Dnia Pustej Klasy” – pogłębił wiedzę przyrodniczą i uwrażliwił na piękno otaczającej natury, zachęcając tym samym uczestników do aktywnej ochrony środowiska.

Całkowity koszt projektu wyniósł 123 749,68 zł.

Więcej przeczytasz o nim tutaj.