18 września 2024

Zakończył się pilotażowy projekt „Szkolne Inicjatywy dla Dobrego Klimatu” realizowany przez Fundację Ekologiczną „Zielona Akcja” i finansowany przez Fundację Drzewo i Jutro. W okresie od lutego do lipca 2024 roku 120 uczniów z 6 szkół podstawowych z Dolnego Śląska (region legnicko-jeleniogórski i wrocławski) zaangażowało się woluntarystycznie w tworzenie miejsc zielono-niebieskiej infrastruktury (BZI) na swoim terenie, tworząc 3 rabaty bylinowe i 3 rabaty skrzyniowe. We wszystkich szkołach odbyły się także – jako element przygotowania do działań, 3-godzinne warsztaty edukacji ekologicznej, dotyczące zmian klimatu i omawiające sposoby tworzenia miejsc zielono-niebieskiej infrastruktury.

Kreowanie zielono-niebieskiej infrastruktury (typu: nasadzenia zieleni, ogrody deszczowe, rabaty bylinowe, łąki kwietne, zielone ściany i zielone dachy) jest jednym ze sposobów łagodzenia zachodzących zmian klimatycznych i dramatycznych skutków, jakie ze sobą niosą (powodzie, susze, huraganowe wiatry), miejsca te bowiem nie tylko retencjonują wodę, ale również stabilizują klimat, zapobiegają podtopieniom, podnoszą jakość powietrza i sprzyjają bioróżnorodności.

Całkowity koszt projektu wyniósł 35 000 zł.

Więcej o tym projekcie tutaj.