12 kwietnia 2024

Codzienne życie rodzin osób z niepełnosprawnościami wiąże się z wieloma wyzwaniami – brak sił, czasu i równomiernej uwagi dla wszystkich członków rodziny. Zrównoważone życie, integracja i socjalizacja rodziny, to podstawa właściwej rehabilitacji osoby niepełnosprawnej, rozwoju zdrowego rodzeństwa oraz dobrego życia rodziców. Odpowiedzią na powyższe trudności mogą być „turnusy wytchnieniowe”, rodzaj wczasów terapeutycznych dla dzieci z niepełnosprawnościami i ich rodzin.

Dlatego w tym roku, po raz drugi już FDJ współfinansuje tygodniowy wyjazd dla 49 podopiecznych (24 wychowanków, 17 rodziców i 8 rodzeństwa) oraz dla 12 osób kadry Niepublicznego Przedszkola Specjalnego „Zielony Ogród” oraz Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego (OREW) przy Polskim Stowarzyszeniu na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną (PSONI) Koło Nidzica.

„Turnus wytchnieniowy” odbędzie się w Krynicy Morskiej, w terminie 10-17.05.2024 roku. W czasie, gdy uczniowie będą realizowali swoje zajęcia terapeutyczne (przede wszystkim z zakresu rozwijania samodzielności, komunikacji i kompetencji społecznych) ich rodzeństwo i rodzice będą mogli zregenerować siły i zająć się swoimi potrzebami. W programie wyjazdu przewidziano: zajęcia z psychologiem, fizjoterapeutą, logopedą, pedagogiem (prowadzone przez pracowników placówek NSP „Zaczarowany ogród” i OREW) oraz warsztaty dla rodzeństwa dzieci z niepełnosprawnością. Wśród atrakcji będą też: rejs statkiem wycieczkowym po Zalewie Wiślanym, spacery po malowniczej okolicy i zwiedzanie ciekawych miejsc – Latarnia Morska, Port morski Krynica Morska, Dąb Benek, Klify. Uczestnicy wyjazdu wezmą udział w warsztaty malarskich „Bez pędzla”, odzinnej sesji zdjęciowej „Na fali” i „Nocy filmożerców”.

Koszt projektu wynosi 47 400 złotych.

Więcej przeczytasz o nim tutaj.