11 września 2023

Od 2019 roku wspieramy edukację ekologiczną prowadzoną przez Ośrodek Działań Ekologicznych (ODE) „Źródła” z Łodzi. W ramach kolejnej edycji „EkoRoku ze Źródłami”, trwającej od września 2023 do czerwca 2024 Stowarzyszenie przeprowadzi cykl 6 czterogodzinnych warsztatów terenowych dla 300 uczniów z 15 klas szkół podstawowych oraz ich nauczycieli i wychowawców. Edukatorzy ODE zrealizują również 200 dwugodzinnych zajęć stacjonarnych dla 3600 uczniów szkół podstawowych i średnich. Dodatkowo – w łódzkich parkach i lasach – zostanie przeprowadzonych 6 ekologiczno-przyrodniczych warsztatów rodzinnych, w których weźmie udział około 180 osób. Trzygodzinne spacery będą okazją dla uczestników nie tylko do wielowymiarowego poznawania przyrody, ale również do aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu.

W ramach projektu kolejny raz wspieramy też działania związane z obchodami „Dnia Pustej Klasy” (7 czerwca 2024 roku), finansując m.in. opracowanie graficzne materiałów promocyjnych skierowanych do nauczycieli, zachęcających do udziału w tym wydarzeniu. Dzień Pustej Klasy to swoiste święto edukacji w naturze. Jego celem jest zachęcenie nauczycieli, by tego dnia choć jedną lekcję spędzili ze swoimi uczniami poza budynkiem szkoły.

Mamy nadzieję, że dzięki udziałowi w projekcie uczestnicy poszerzą wiedzę przyrodniczą, co przełoży się wzmocnienie ich postaw proekologicznych.

Całkowity koszt projektu wynosi 123 750 zł.

Więcej przeczytasz o nim tutaj.