27 marca 2024

Od 2022 roku finansujemy projekt „Święto Drzewa – Ogrody dla przyrody”, realizowany przez Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja – jedną z najstarszych w Polsce organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną przyrody i prawami zwierząt. W tym roku, doceniając dotychczasową współpracę, jakość i wagę podejmowanych działań, Rada oraz Zarząd Fundacji Drzewo i Jutro zdecydowali o kontynuowaniu finansowania działań Stowarzyszenia w oparciu o umowę trzyletnią.

W ramach projektu w latach 2024-2026 powstaną kolejne „Ogrody dla przyrody” (min. 3 w jednym roku), czyli tereny zielone przyjazne dla przyrody i ludzi, tworzone przy placówkach edukacyjnych lub w przestrzeni publicznej. Założenie każdego z ogrodów jest połączone z plenerowym wydarzeniem edukacyjnym, dla dzieci i młodzieży nt. znaczenia różnorodności biologicznej i potrzeby jej ochrony, popartym konkretnym działaniem – wspólnym sadzeniem roślin i budową urządzeń habitatowych dla dzikich zwierząt. Mamy nadzieję, że Ogrody zainicjują pozytywną zmianę w przestrzeni publicznej i włączą mieszkańców, a w szczególności dzieci, do wspólnego działania na rzecz ochrony przyrody, także tej, która jest w najbliższym otoczeniu.

Na realizację projektu w latach 2024-2026 przeznaczyliśmy 300 000 PLN, z czego w pierwszym roku 100 000 PLN.

Więcej o „Ogrodach dla Przyrody” można przeczytać tutaj.