W ramach projektu zostaną zorganizowane i przeprowadzone dwa wydarzenia edukacyjne – w ogrodzie Publicznego Przedszkola w Bestwinie oraz w parku Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii  w Bystrej w województwie śląskim. Weźmie w nich udział 130  dzieci z lokalnych placówek oświatowych.

W trakcie wydarzeń 6 edukatorów Klubu Gaja przeprowadzi warsztaty na temat różnorodności biologicznej i współzależności w przyrodzie dla 8 grup/klas. Dzieci i młodzież poznają różne gatunki roślin, dowiedzą się, jak prawidłowo je posadzić oraz jak się nimi opiekować. Podczas warsztatów nt. wybranych gatunków zwierząt zdobędą wiedzę na temat ich potrzeb i zbudują budki lęgowe oraz schronienia, które następnie zostaną zamontowane na trenie placówek. W ramach wydarzeń uczestnicy będą także wspólnie sadzić rośliny.

Ogród przy Publicznym Przedszkolu w Bestwinie będzie służył społeczności przedszkolnej do edukacji i codziennych aktywności. Skorzysta z niego także miejscowa ludność – otwarta przestrzeń ogrodu sąsiaduje z zabytkowym parkiem pałacu Habsburgów.

Z terenów zieleni przy tężni w zabytkowym parku Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii będzie mieć pożytek społeczność szpitala oraz mieszkańcy, którzy chętnie odwiedzają to miejsce, gdyż teren parku również jest ogólnodostępny.

Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja

Celem projektu jest edukacja dzieci i młodzieży na temat ochrony różnorodności biologicznej, poparta konkretnym działaniem – założeniem terenów zieleni przyjaznych dla przyrody i ludzi.

Od września 2022 roku do listopada 2022 roku

Beneficjentami bezpośrednimi będzie 130 dzieci z województwa śląskiego, uczęszczających do Przedszkola w Bestwinie oraz Przedszkola Publicznego i Szkoły Podstawowej nr 1 w Bystrej.

25 000 PLN

Więcej o tym projekcie przeczytasz tutaj

Rozpoczynamy współpracę ze Stowarzyszeniem Ekologiczno-Kulturalnym Klub Gaja

Do grona organizacji działających w obszarze edukacji ekologicznej, wspieranych przez naszą fundację, we wrześniu dołączyła kolejna – Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub…