26 sierpnia 2024

Kontynuujemy, rozpoczętą w 2022 roku współpracę ze Stowarzyszeniem Eko-Inicjatywa (SEI) z Kwidzyna. W ramach trzyletniego projektu „Edukacja ekologiczna na terenach wiejskich – Poczuj klimat z Eko-Inicjatywą” w okresie od 1.09.2024 do 31.08.2027 roku sfinansujemy przeprowadzenie 225 warsztatów dla 4500 dzieci w wieku 6-14 lat (zerówki oraz klasy I – VIII szkoły podstawowej) m.in. z gmin: Sadlinki, Kwidzyn (wiejska), Gardeja, Prabuty i Ryjewo w województwie pomorskim.

Podczas 4-godzinnych zajęć, prowadzonych również metodą eksperymentowania, omawiane będą tematy: adaptacji do zmian klimatu, bioróżnorodności, kryzysu jakości gleby, rolnictwa ekologicznego, drzew i ich mieszkańców, czystego powietrza i wody. Warsztaty odbywać się będą w trakcie roku szkolnego w siedzibie Eko-Inicjatywy, zarówno w sali edukacyjnej, jak i w pobliskim terenie (las, park, arboretum, nad rzeką Cyganówką), a także – w przypadku, gdy niemożliwy będzie dojazd uczestników do siedziby Stowarzyszenia – w placówkach edukacyjnych. Dodatkowo, w czasie trwania półkolonii letnich i zimowych, organizowanych przez Stowarzyszenie, dzieci w wieku 7 – 12 lat będą mogły wziąć udział w terenowych warsztatach przyrodniczych (10 zajęć w każdym roku projektu).

Mamy nadzieję, że trzyletnia formuła współpracy z FDJ pomoże Stowarzyszeniu Eko-Inicjatywa planować długofalowo edukację ekologiczną dzieci z okolicznych gmin wiejskich, co przełoży się na ich pełne troski i szacunku podejście do otaczającej przyrody w przyszłości.

Na realizację projektu w latach 2024–2027 przeznaczyliśmy 225 000 złotych (w I roku trwania projektu – 70 000 złotych).

Więcej o nim można przeczytać tutaj.