19 czerwca 2024

Fundacja Drzewo i Jutro od dziewięciu lat dofinansowuje wypoczynek dzieci i młodzieży, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej (z pieczy zastępczej, rodzin w kryzysie). W tegorocznych wyjazdach wakacyjnych udział wezmą podopieczni Fundacji Ocean Marzeń (FOM), Dolnośląskiej Fundacji na rzecz Pieczy Zastępczej „Przystanek Rodzina” oraz kanadyjskiej organizacji QQS Projects Society, wspierającej rdzennych mieszkańców ze społeczności Heiltsuk (Kolumbia Brytyjska).

W rejsach organizowanych przez Fundację Ocean Marzeń uczestniczy młodzież w wieku 7-18 lat z rodzinnych i państwowych domów dziecka, zawodowych rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych. FDJ dofinansowuje w tym roku udział 200 podopiecznych FOM. Rejsy szkoleniowe, które odbędą się nad Zalewem Zegrzyńskim oraz w Zatoce Gdańskiej, będą okazją do zdobycia nowych umiejętności żeglarskich, rozwinięcia swoich kompetencji interpersonalnych, a także aktywnego i miłego spędzenia czasu.

Po udanych feriach zimowych FDJ dofinansuje również letnie wyjazdy dla 37 podopiecznych Fundacji „Przystanek Rodzina” – „Obóz Inspiracji” w Nowym Dworku (woj. lubuskie). W wyjeździe wezmą udział dzieci i młodzież w wieku 7-17 lat pochodzenia polskiego i ukraińskiego z rodzinnej i instytucjonalnej pieczy zastępczej. W programie wyjazdu są zajęcia sportowe, edukacyjne, zabawa oraz survival. Uczestnicy będą mieli możliwość rozwijania swoich zainteresowań i odkrywania nowych pasji. Wśród kadry obozu będzie psycholog, wspierający wychowawców w pracy z dziećmi i młodzieżą.

Po raz drugi FDJ dofinansuje także 6 tygodniowych turnusów letnich dla ponad 150 osobowej grupy dzieci i młodzieży oraz 2 tygodniowe obozy dla liderów społeczności Heiltsuk i 3 turnusy specjalistyczne dla młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym. Program wyjazdów obejmuje międzypokoleniowy przekaz tradycji i umiejętności Przodków przez Starszyznę społeczności – m.in.: naukę/rewitalizację tradycyjnego języka oraz sposobów pozyskiwania żywności (umiejętności łowieckie i zbieracze), a także warsztaty tradycyjnych umiejętności: tkactwa, obróbki drewna i śpiewu. Szczególnie akcentowany będzie temat zdrowia psychicznego (dbanie o dobrostan psychiczny, radzenie sobie z – przekazywaną międzypokoleniowo – traumą przymusowej asymilacji i kolonizacji) oraz zdrowia fizycznego (zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania, program fitness).

Wszystkim uczestnikom tegorocznych wyjazdów wakacyjnych życzymy słońca, uśmiechu i radosnej zabawy!

Całkowity koszt dofinansowania wyjazdów wakacyjnych w 2024 roku to 297 000 zł.