09 sierpnia 2024

9 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ludności Rdzennej na Świecie, celebrujący kulturę i historię rdzennych społeczności. Fundacja Drzewo i Jutro od 2023 roku wspiera projekty i działania skierowane do rdzennych mieszkańców Kanady!

Współpracujemy z Qqs Projects Society (kanadyjską organizacją non-profit), od ponad 20 lat wspierającą społeczność Heiltsuk w Kolumbii Brytyjskiej. Działania Qqs Projects Society koncentrują się na kultywowaniu i podtrzymywaniu tradycji oraz kultury przy jednoczesnym dbaniu o ochronę przyrody. W ramach współpracy dwukrotnie już dofinansowaliśmy obozy letnie Koeye River Youth Camp dla dzieci i młodzieży, a także dla liderów społeczności Heiltsuk oraz dla młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym. W latach 2023-2024 przeznaczyliśmy na ten cel kwotę 302 750 zł.

Finansujemy również projekt „Indigenous Advisors” realizowany przez organizację Nature Conservancy of Canada (NCC), mający na celu nawiązywanie współpracy z rdzennymi mieszkańcami Kanady – zamieszkującymi swoje tradycyjne ziemie, sąsiadujące często z wykupowanymi i zarządzanymi przez NCC obszarami cennymi przyrodniczo oraz angażowanie ich w ochronę  tych terenów. Nasze wsparcie pozwala na zatrudnienie Rdzennych Doradców monitorujących procesy zarządzania chronionymi obszarami, a także finansowanie szkoleń i konferencji dotyczących Rdzennych Społeczności Kanady dla Zespołu NCC, jak również finansowanie oddolnych, lokalnych inicjatyw rdzennych mieszkańców, m.in.: monitorowania jakości wody  i ochrony wód przed inwazyjną roślinnością. Długofalowym efektem tego projektu będzie nawiązanie lokalnych i długoterminowych relacji z rdzennymi społecznościami, opartych na poszanowaniu ich odmienności kulturowej. W latach 2023-2024 przeznaczyliśmy na ten cel kwotę 321 300 zł. Projekt jest realizowany na terenie prowincji Ontario, między innymi na obszarach Boreal Wildlands i Hastings Wildlife Junction, w ochronie i wykupie których partycypowaliśmy.