13 lipca 2023

12 lipca uroczyście otworzyliśmy drugi w 2023 roku zaprojektowany i wybudowany przez naszą Fundację, integracyjny plac zabaw, tym razem przy Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym (OREW) i Ośrodku Wczesnej Interwencji (OWI), prowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną (PSONI) Koło w Żorach (woj. śląskie).

Placówki dedykowane są dzieciom, młodzieży oraz osobom dorosłym z niepełnosprawnością intelektualną i ruchową oraz współistniejącymi schorzeniami. W ramach struktur PSONI działają również Warsztaty Terapii Zajęciowej oraz Świetlica Rewalidacyjno-Rehabilitacyjna. W budynku sąsiadującym z OREW i OWI mieści się także Mieszkanie Chronione.

Plac zabaw powstał na terenie o powierzchni 870 m2, przylegającym do placówek prowadzonych przez PSONI. Do OREW uczęszcza obecnie 63 podopiecznych w wieku od 3. do 25. roku życia, a wczesną interwencją objętych jest dziennie od 20 do 40 dzieci w wieku od urodzenia do 7 lat. Z placu zabaw korzystać będzie również rodzeństwo podopiecznych oraz mali mieszkańcy z okolicy. W związku ze specjalnymi potrzebami beneficjentów plac zabaw wyposażono w huśtawkę integracyjną, zestaw z podjazdem dla wózków oraz urządzenia sprzyjające stymulacji sensorycznej.

W uroczystym otwarciu obiektu udział wzięli m.in.: Przewodnicząca Zarządu Koła PSONI Żory – Izabela Bester,  Dyrektor OREW i Zespołu placówek PSONI – Tomasz Tomiak, Kierownik OWI – Jadwiga Wójcik-Goraus, Kierownik WTZ – Marzena Żatkiewicz, Prezydent Żor – Waldemar Socha, Kierownik Projektów Infrastrukturalnych w Fundacji Drzewo i Jutro – Jacek Grajewski, pracownicy i podopieczni PSONI, a także współwłaściciel firmy wykonawczej Civil Construction – Maciej Jaworski.

Wzruszająca uroczystość zwieńczona została zabawą dzieci i młodzieży na nowych sprzętach. 😊

Relację z otwarcia można zobaczyć tutaj.

Mamy nadzieję, że plac zabaw przyniesie wiele radości użytkownikom w każdym wieku!

Koszt projektu i budowy placu zabaw wyniósł 483 415,77 zł.