04 kwietnia 2022

29 marca z radością dokonaliśmy uroczystego otwarcia integracyjnego placu zabaw przy Wojewódzkim Szpitalu Rehabilitacyjnym dla Dzieci w Jastrzębiu Zdroju. Jest to drugi – obok oddanego do użytku w listopadzie 2021 roku boiska wielofunkcyjnego – obiekt zbudowany przez Fundację Drzewo i Jutro dla tej placówki.

Szpital zajmuje się rozpoznawaniem i kompleksowym leczeniem rehabilitacyjnym pacjentów z dysfunkcjami narządu ruchu – zapewnia opiekę na dwóch oddziałach dla około 70 osób (do 18. roku życia) oraz konsultacje w specjalistycznych poradniach przyszpitalnych. Ponadto dla pacjentów w wieku szkolnym organizuje opiekę pedagogiczną oraz edukację z zakresu szkoły podstawowej i ponadpodstawowej. Plac zabaw powstał przede wszystkim z myślą o najmłodszych pacjentach szpitala, którzy nie są objęci nauką w przyszpitalnej szkole i brakowało im przyjaznego miejsca do spędzania czasu wolnego od procedur medycznych.

Podczas uroczystego przecięcia wstęgi obecni byli: p.o. Dyrektora Szpitala – lek. med. Jerzy Piotrowski, Dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych – Sylwia Kucia, Kierownik Projektów Infrastrukturalnych w Fundacji Drzewo i Jutro – Jacek Grajewski, Prezes Grupy Saternus S.A. (firmy wykonawczej) – Bartosz Orliński, a także przebywające w szpitalu dzieci (relacja z otwarcia dostępna jest również na stronie internetowej przyszpitalnej szkoły: szkolaszpital.pl/artykul/553/zabawe-czas-zaczac).

Bardzo się cieszymy, że mali i więksi pacjenci mogą już korzystać z nowej przestrzeni do zabawy. Mamy nadzieję, że pobyt na placu zabaw przyniesie im dużo radości i wytchnienia.

Koszt całej inwestycji wyniósł 370 751,68 zł.