11 kwietnia 2024

Dobiegła końca pierwsza edycja projektu „Dom dla Młodzieży” Fundacji po Drugie, na realizację którego Fundacja Drzewo i Jutro przeznaczyła 77 200 złotych. Projekt skierowany jest do młodych ludzi w wieku 18-25 lat, doświadczających bezdomności. Pobyt w Domu chroni ich przed koniecznością korzystania ze schronisk i noclegowni, w których przebywają głównie osoby po 40 roku życia.

Oprócz mieszkania i posiłków, młodzi ludzie otrzymują m.in. możliwość korzystania z pomocy specjalistów (prawnika, psychologa, terapeuty uzależnień, doradcy zawodowego). Fundacja po Drugie zapewnia również całodobową obecność opiekuna w Domu. Udzielane przez niego wsparcie jest dostosowane do indywidualnych potrzeb mieszkańców i ma prowadzić do pokonania kryzysu, rozwiązania sytuacji mieszkaniowej i usamodzielnienia się.

Dom dysponuje 16 miejscami (z możliwością dostawienia dwóch dodatkowych łóżek). W zakończonej edycji projektu, realizowanej od lutego 2023 roku do końca stycznia 2024 roku, z oferty Domu skorzystało 105 mieszkańców. 43 osoby z tej grupy opuściły go z powodu łamania regulaminu lub samodzielnie podjęły decyzję o wyprowadzce; 11 uczestników wsparcia wróciło do swoich rodzin; 16 osób przeszło do mieszkania treningowego, prowadzonego przez Fundację po Drugie; 19 beneficjentów zdecydowało się na samodzielne wynajęcie lokum lub zamieszkanie z partnerem/partnerką. Ze wsparcia w Domu nadal korzysta 16 mieszkańców.

Darowizna FDJ pozwoliła na sfinansowanie około 132 dwunastogodzinnych dyżurów, pełnionych w Domu przez 9 opiekunów.

Projekt jest kontynuowany w 2024 roku. Więcej przeczytasz o nim tutaj.