30 września 2019

W poniedziałek, 30 września odbyło się w Łodzi oficjalne podsumowanie pilotażowego Programu Senior-Junior oferującego wsparcie w procesie usamodzielniania się młodzieży z pieczy zastępczej (domy dziecka, rodziny zastępcze). Program jest nowatorskim projektem społecznym stworzonym i realizowanym przez Fundację Robinson Crusoe i finansowanym przez Fundację Drzewo i Jutro.

Pilotaż Programu Senior-Junior trwał 10 miesięcy i w tym czasie dobrani w pary Seniorzy (wyłonieni spośród uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Łodzi) i Juniorzy (młodzież opuszczająca domy dziecka i rodziny zastępcze oraz rozpoczynająca samodzielne życie) regularnie spotykali się, aby omawiać trudności i wyzwania związane z wchodzeniem w dorosłość.

Pomysł, aby Seniorzy zostali mentorami i docelowo formalnymi opiekunami usamodzielnienia dla młodzieży z pieczy zastępczej, to unikalny w skali kraju pomysł zaktywizowania grupy seniorów oraz stworzenia realnego wsparcia dla młodych osób będących w trakcie procesu usamodzielnienia, którym często brakuje – na tym etapie wchodzenia w dorosłość – wartościowych relacji z przyjaznymi dorosłymi.

Uczestniczy pilotażu oraz przedstawiciele Fundacji Robinson Crusoe.

Pilotaż programu Senior-Junior w ocenie uczestników, zarówno Seniorów, jak i Juniorow, był bardzo wartościowym doświadczeniem, ale też wymagającym i niełatwym. Co jednak najważniejsze, podkreślili oni, że jest on potrzebny i powinien być kontynuowany. Za sukces uznajemy fakt, ze 6 par z 12 rozpoczynających pilotaż, zdecydowało się uczestniczyć w kontynuacji programu.

Na zdjęciach: jedna z par prezentująca swoje doświadczenia w formie japońskiego teatrzyku kamishibai oraz druga para, opowiadająca o swojej relacji przy pomocy kolażu ze zdjęciami.

Pilotażowa edycja Programu przyniosła tez wiele refleksji i propozycji ulepszenia formuły programu. Te wnioski z pewnością pomogą Fundacji Robinson Crusoe w przygotowaniu kolejnych edycji projektu (które już zostały zapowiedziane przez prezesa Fundacji, Aureliusza Leżeńskiego) oraz w dłuższej perspektywie – pomogą rozszerzyć jego skalę, za co trzymamy kciuki!

Szczegółowe informacje o projekcie można znaleźć tutaj.