W ramach projektu zostaną zorganizowane półkolonie dla 40-ciorga dzieci w wieku 6-18 lat, które przybyły do Głogowa i okolicznych miejscowości z Ukrainy. Zajęcia planowane są w godzinach 11:00-16:00, od 4 do 8 lipca 2022 r. Uczestnicy będą pod opieką polskich stażystów Stowarzyszenia. Do prowadzenia zajęć zostaną także zaangażowani ukraińscy wolontariusze. W ramach półkolonii dzieci będą brały udział w zabawach, konkursach (głównie outdoorowych), prowadzonych metodami aktywizującymi. Z darowizny Fundacji Drzewo i Jutro zostanie sfinansowane wyżywienie dla uczestników (obiad, przekąski, owoce i napoje).

Udział w półkoloniach letnich ułatwi dzieciom aklimatyzację w lokalnym środowisku, wzmocni poczucie bezpieczeństwa i pozwoli na zredukowanie stresu wynikającego z sytuacji w Ukrainie. Zakładanym efektem długofalowym będzie także wzrost ich kompetencji językowych, co przyczyni się do lepszego funkcjonowania w grupach rówieśniczych.

Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży SZANSA

Celem projektu jest podniesienie jakości działań na rzecz dzieci-uchodźców wojennych z Ukrainy, przebywających na terenie powiatu głogowskiego oraz ich zintegrowanie poprzez zorganizowanie czasu wolnego (półkolonii) podczas wakacji.

Od czerwca do lipca 2022 r.

Odbiorcami działań będzie minimum 40 dzieci/młodzieży w wieku od 6 do 18 lat, pochodzenia ukraińskiego, którzy przybyli do Głogowa/gmin powiatu głogowskiego po wybuchu wojny w Ukrainie.

7 000 zł

Więcej o tym projekcie przeczytasz tutaj

Wspieramy organizację półkolonii letnich dla dzieci i młodzieży z Ukrainy

Rozpoczęliśmy kolejny projekt ze Stowarzyszeniem dla Dzieci i Młodzieży „Szansa” z Głogowa, w ramach którego w dniach 4-8 lipca 2022…