Centrum Pomocy Dzieciom (CPD) w Gdańsku jest trzecią, obok warszawskiej i głogowskiej, wspieraną przez nas placówką, wchodzącą w skład ogólnopolskiej sieci Centrów Pomocy Dzieciom. Placówka w Gdańsku funkcjonuje od 2019 roku i jest prowadzona przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę.

Działalność CPD umożliwia dzieciom – ofiarom różnych przestępstw (zwłaszcza przemocy w rodzinie) oraz ich wspierającym opiekunom korzystanie z bezpłatnych świadczeń (indywidualna pomoc psychologiczna, psychoterapeutyczna i psychiatryczna, udział w spotkaniach grup terapeutycznych, pomoc medyczna oraz pomoc prawna). Ponadto Centrum Pomocy Dzieciom umożliwia podopiecznym uczestniczenie w przyjaznych przesłuchaniach sądowych oraz przygotowaniach do procedur karnych. Praca w modelu przyjętym przez CPD zakłada prowadzenie sprawy dziecka przez zespół tych samych specjalistów w jednym miejscu. Kompleksowa oferta pomocy pozwala zapobiec sytuacji, w której dziecko doświadczające przemocy objęte jest działaniami różnych placówek i uczestniczy równolegle w kilku procedurach, będąc narażonym na wtórną wiktymizację.

Oferta placówki kierowana jest również do profesjonalistów pracujących w instytucjach oświatowych, opiekuńczych, pomocy społecznej, wymiaru sprawiedliwości i ochrony zdrowia, dla których organizowane są szkolenia i konferencje zwiększające kompetencje potrzebne do pracy z dziećmi krzywdzonymi. Psychologowie i prawnicy zatrudnieni w CPD uczestniczą w regularnych superwizjach, które chronią specjalistów i zapewniają większą skuteczność ich oddziaływań.

W ramach działań finansowanych przez Fundację Drzewo i Jutro w 2021 roku przeprowadzono 236 konsultacji psychologicznych dla dzieci i rodziców/opiekunów (łącznie 79 osób). Zatrudniony w placówce lekarz psychiatra udzielił 50 konsultacji dla 20 osób. W związku z ograniczeniami wprowadzonymi podczas pandemii COVID- 19, część konsultacji prowadzona była w formie online. Zrealizowano również spotkania grupy terapeutycznej dla nastoletnich dziewcząt z zakresu pracy z ciałem. Ponadto w ramach projektu w 2021 roku odbyło się 15 godzin superwizji dla pracowników.

W ramach czwartej edycji, realizowanej w 2022 roku, kontynuowane są powyższe działania, a dodatkowo uruchomiono nową grupę terapeutyczną skierowaną do nastoletnich dziewcząt. Fundacja współfinansowała także konferencję „Dziecko doświadczające traumy”, w której uczestniczyło – stacjonarnie oraz online – 920 osób.

Dajemy Dzieciom Siłę

Zapewnienie dzieciom – ofiarom przemocy oraz ich rodzinom – dostępu do bezpłatnej pomocy psychologicznej i psychiatrycznej, a także dążenie do zmniejszenia społecznych i psychicznych konsekwencji przemocy. Poprawa funkcjonowania dziecka w otoczeniu poprzez zwiększanie świadomości problemu oraz podnoszenie kompetencji pracowników instytucji oświatowych, opiekuńczych i ochrony zdrowia.

Od października 2019 roku do końca grudnia 2022 roku.

• Dzieci, które doświadczają przemocy fizycznej, emocjonalnej lub seksualnej, bądź co do których istnieje podejrzenie doświadczania takiej przemocy, a także rodzice, opiekunowie i rodzeństwo dzieci objętych opieką placówki. W ostatniej zakończonej edycji projektu w 2021 roku pomoc otrzymało 89 dzieci oraz 119 rodziców i opiekunów.
  • Profesjonaliści pracujący w instytucjach oświatowych, opiekuńczych, pomocy społecznej, wymiaru sprawiedliwości i ochrony zdrowia.

Od stycznia do grudnia 2022 roku – 234 497 PLN

Od marca do grudnia 2021 roku – 166 808 PLN

Od stycznia do grudnia 2020 roku – 138 191 PLN

Od października do grudnia 2019 roku – 58 560 PLN