25 października 2022

Zakończyły się wyjazdy wakacyjne dla dzieci i młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych dofinansowane przez naszą Fundacje. W tym roku z różnych form wypoczynku skorzystali podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Polsce oraz Fundacji Ocean Marzeń.

173 wychowanków z SOS Wiosek Dziecięcych, Młodzieżowych Wspólnot Mieszkaniowych, Programów dla Młodzieży oraz Domów Czasowego Pobytu uczestniczyło w obozach tematycznych (piłkarskich, kulinarnych, tanecznych), rekreacyjnych wyjazdach rodzinnych (np. nad morze), wycieczkach do różnych miast w Polsce (Kołobrzeg, Zakopane) i za granicę (Hiszpania, Czarnogóra). Program wyjazdów był pełen atrakcji, takich jak zwiedzanie zabytków, wycieczki rowerowe, jazda konna, czy rejsy turystyczne.

Podopieczni Fundacji Ocean Marzeń mogli natomiast zdobywać nowe doświadczenia i umiejętności podczas rejsów szkoleniowych i wędrownych po jeziorach mazurskich, Zalewie Zegrzyńskim i Zatoce Gdańskiej, a także zwiedzać okoliczne miejscowości. W tym roku w 33 rejsach uczestniczyły 324 osoby.

Ponadto FDJ współfinansowała półkolonie dla 59 dzieci ukraińskich z Głogowa i okolic, zorganizowane przez Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży SZANSA. Uczestnicy brali udział w zajęciach plastycznych, aktywnościach sportowych na świeżym powietrzu, grach i zabawach oraz mieli okazję uczyć się języka angielskiego dzięki zaangażowaniu amerykańskich wolontariuszy.

Wyjazdy wakacyjne były okazją do aktywnego wypoczynku, rozwijania samodzielności i umiejętności współpracy w grupie, oraz nabrania sił przed nowym rokiem szkolnym i czekającymi wyzwaniami 😊

Całkowity koszt projektów wyniósł 370 238 zł.