Zaprojektowanie i budowa integracyjnego placu zabaw przy Zespole Placówek prowadzonym przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną (PSONI), Koło w Mielcu (woj. podkarpackie). Placówki te dedykowane są osobom z niepełnosprawnością intelektualną i ruchową oraz współistniejącymi schorzeniami. Dziennie uczęszcza do nich ponad 150 podopiecznych, z czego znaczna część to osoby na wózkach, a 90% podopiecznych to osoby o znacznym stopniu upośledzenia. W ramach struktur PSONI działa w Mielcu: Ośrodek Wczesnej Interwencji (od noworodka do dzieci 6-cio letnich), Niepubliczne Przedszkole Terapeutyczne (dzieci 6 – 10 lat), Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy (dzieci i młodzież w wieku 10 – 25 lat), jak również Niepubliczna Specjalistyczna Poradnia Wczesnego Wspomagania Rozwoju (dzieci do lat 5) oraz Środowiskowy Dom Samopomocy dla młodzieży i dorosłych (w wieku 26 – 72 lat).

Plac zabaw powstał na terenie o powierzchni 1342 m2, przylegającym do ww. placówek. W związku ze specjalnymi potrzebami beneficjentów plac zabaw wyposażono w dwa zestawy zabawowe integracyjne: dla małych dzieci oraz dla młodzieży wraz z huśtawką wahadłową dla wózków inwalidzkich, zestaw wahadłowych huśtawek integracyjnych, karuzelę integracyjną również dla wózków inwalidzkich, zestaw urządzeń rehabilitacyjnych fitness do rehabilitacji górnej obręczy barkowej dla osób na wózkach, domki zabawowe, wahadłowe bujaki i piaskownicę dla najmłodszych oraz ławy i stoły dla wypoczynku i prowadzenia zajęć na świeżym powietrzu.

Małym i dużym podopiecznym PSONI, dla których zbudowaliśmy ten plac zabaw, życzymy wiele radości i beztroskiej zabawy!

Stworzenie bezpiecznej i funkcjonalnej przestrzeni umożliwiającej zabawę oraz aktywne spędzanie czasu wolnego przez podopiecznych placówek PSONI.

Od listopada 2023 do czerwca 2024 roku.

Podopieczni Zespołu Placówek prowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, Koło w Mielcu.

Całkowity koszt projektu i budowy placu zabaw wyniósł 569 112,29 PLN.

Więcej o tym projekcie przeczytasz na stronie PSONI.

Relacja z otwarcia placu zabaw jest dostępna tutaj.

Zapraszamy również do obejrzenia: video 1 i video 2.

Więcej o tym projekcie przeczytasz tutaj

Uroczyste otwarcie integracyjnego placu zabaw dla PSONI w Mielcu

6 czerwca uroczyście otworzyliśmy 11 już, zaprojektowany i wybudowany przez naszą Fundację, integracyjny plac zabaw, tym razem przy Zespole Placówek…

Budujemy siódmy integracyjny plac zabaw dla PSONI – w Mielcu