Od 2016 roku Fundacja Drzewo i Jutro finansuje letni wypoczynek podopiecznych Stowarzyszenia SOS: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych i Domów Czasowego Pobytu oraz młodzieży z Młodzieżowych Wspólnot Mieszkaniowych i Domów Młodzieży.

Dzieciom wakacyjne wyjazdy umożliwiają odpoczynek i beztroską zabawę, której w dzieciństwie nikomu nie powinno zabraknąć. Młodzież wyjeżdżająca na wakacje może rozwijać swoje pasje i zainteresowania, podejmować nowe wyzwania, a przy tym świetnie się bawić. Wybór miejsca i rodzaju wypoczynku jest szeroki, więc każdy uczestnik może znaleźć coś dla siebie. Finansujemy organizację wyjazdów indywidualnych, rodzinnych i grupowych; o charakterze wypoczynkowym, krajoznawczym, terapeutycznym i sportowym.

W trudnym czasie pandemii 2021 udało się zorganizować bezpieczne wakacje w sierpniu i wrześniu dla 159 uczestników oraz ich 32 opiekunów. Podopieczni – ze swoimi opiekunami lub samodzielnie – uczestniczyli w wyjazdach wypoczynkowych w różnych zakątkach Polski: nad morzem (Międzywodzie, Mielno, Rowy), nad jeziorem (różne miejscowości na Pojezierzu Mazurskim), w górach (Bieszczady, Góry Świętokrzyskie) oraz w dużych miastach (Lublin, Warszawa, Wrocław, Szczecin). W ramach wyjazdów zapewniono dużo atrakcji w bliskości natury, m.in. ogniska, spływy pontonowe, rejsy statkiem, wędkowanie, wyjścia na kąpieliska, wycieczki górskie i wyprawy off-road. Podczas wizyt w miastach uczestnicy odwiedzali muzea (np. Muzeum Powstania Warszawskiego), ZOO, aquaparki (m.in. największy w Europie zadaszony park Suntago), wesołe miasteczka (np. Energylandia) i parki trampolin.

Trzy młode osoby zdecydowały się na wyjazd zagraniczny – do Grecji. Podczas pobytu zażywały wodnych i słonecznych kąpieli, zwiedzały Thessaloniki, odbyły rejs statkiem na Wyspę Skiatos. Uczestnicy zwiedzili także Ateny, poznając historię i zabytki miasta.

Wszystkie wyjazdy zapewniały kontakt z naturą oraz możliwość przebywania z rówieśnikami, nawiązywania nowych znajomości i przyjaźni, a także wzmacniania więzi z dorosłymi. Uczyły też samodzielności i odpowiedzialności za siebie oraz umożliwiły odkrywanie nowych miejsc i poszerzenie wiedzy o świecie. Z relacji opiekunów wiemy, że dzieci i młodzież wróciła z wakacji bardzo zadowolona 🙂 Mamy nadzieję, że wspomnienia wakacyjnych przygód będą towarzyszyły podopiecznym Stowarzyszenia SOS przez długi czas.

Projekt jest realizowany również w 2022 roku. W ramach obecnej edycji 180 podopiecznych wyjedzie na obozy tematyczne, wycieczki krajoznawcze oraz rekreacyjne, a także wyjazdy terapeutyczne. Po wakacjach opublikujemy relacje z ich podróży 🙂

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce

Lokalizacja

Bieszczady, Góry Świętokrzyskie, Mazury, miejscowości nadmorskie i inne lokalizacje w Polsce (m.in. Wrocław, Warszawa, Szczecin, Lublin) oraz za granicą.

Od 2016 do 2022 roku.

Podopieczni Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce: dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych w Karlinie, Biłgoraju i Kraśniku oraz Domu Czasowego Pobytu w Ustroniu i Biłgoraju, a także młodzież z Młodzieżowej Wspólnoty Mieszkaniowej w Siedlcach i Domu Młodzieży w Lublinie.

2022 rok – 280 260 PLN
2021 rok – 118 210 PLN
2020 rok – 211 668 PLN
2019 rok – 266 200 PLN
2018 rok – 374 000 PLN
2017 rok – 410 300 PLN
2016 rok – 342 100 PLN

Łącznie w latach 2016-2022 –  2 002 738 PLN

Więcej o tym projekcie przeczytasz tutaj

Wakacje czas zacząć!

Pierwsze dni wakacji to dla podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce czas oczekiwania na wyjazdy wakacyjne, które rozpoczną się 1 lipca….

Wakacje 2021

Choć lato już minęło, to dla niektórych wakacje dopiero się skończyły. Dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Drzewo i Jutro w okresie…

Za nami piąta edycja Programu Wakacje dla wychowanków SOS Wiosek Dziecięcych

Już piąty raz, dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Drzewo i Jutro, podopieczni Stowarzyszenia SOS z Wiosek Dziecięcych, Młodzieżowych Wspólnot Mieszkaniowych, Programów…

Inne projekty z tym partnerem

Fundusz remontowy SOS Wiosek Dziecięcych

Fundusz przeznaczony na remonty, wyposażenie oraz dopłaty do zakupu mieszkań dla młodych osób wkraczających w dorosłość – wychowanków Stowarzyszenia SOS

Wsparcie studentów SOS Wiosek Dziecięcych

Program skierowany do podopiecznych SOS Wiosek Dziecięcych. Studenci otrzymują comiesięczne wsparcie finansowe w trakcie roku akademickiego, dzięki czemu mogą w

Wsparcie Programu Umacniania Rodziny SOS Wiosek Dziecięcych w Koszalinie

Wspieramy Program Umacniania Rodziny, prowadzony przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Koszalinie, na rzecz rodzin zagrożonych rozpadem.

Wsparcie Programu Umacniania Rodziny SOS Wiosek Dziecięcych w Biłgoraju

Program Umacniania Rodziny, prowadzony przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Biłgoraju, na rzecz rodzin zagrożonych rozpadem.

Przewiń do góry