PROJEKT "CLIMATE OF CHANGE // MY REVOLUTION"

Projekt „Climate of change // My Revolution” prowadzony przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie to ogólnopolski program edukacji ekologicznej młodzieży i młodych dorosłych, w tym aktywistów ekologicznych. Działania w programie są elementem szerszego, międzynarodowego projektu z zakresu edukacji i aktywizmu ekologicznego młodzieży w Unii Europejskiej. Fundacja Drzewo i Jutro sfinansowała przeprowadzenie cyklu 6 warsztatów oraz wydanie trzech ogólnodostępnych poradników konsumenckich.

W cyklu 6 warsztatów dla młodzieży licealnej i młodych aktywistów ekologicznych, realizowanych w dwóch edycjach – wiosennej i jesiennej – udział wzięło łącznie 147 osób. Wszystkie warsztaty, przeprowadzone w formule online, dotyczyły wpływu nadmiernej konsumpcji i produkcji na środowisko naturalne. Podczas warsztatów uczestnicy szukali rozwiązań zmniejszających negatywny wpływ codziennych wyborów na środowisko, dostępnych dla przeciętnego konsumenta oraz planowali działania popularyzujące ideę odpowiedzialnej konsumpcji.

W ramach projektu opracowano trzy poradniki dotyczące wpływu odpowiedzialnej konsumpcji na środowisko i zmiany klimatu:

Poradnik „Moda Vintage, czyli dlaczego i jak warto kupować używane”: poradnik dotyczy skutków nadmiernej konsumpcji odzieży dla środowiska naturalnego. Przedstawiono w nim najważniejsze problemy związane z tzw. „szybką modą” oraz zaproponowano szereg rozwiązań promujących odpowiedzialną postawę konsumencką (m.in. korzystanie z odzieży używanej).

Poradnik „Zmiany klimatu to nie żarty, czyli co możesz zrobić już dziś”: poradnik skupia się na postępujących zmianach klimatu i degradacji środowiska. Porusza również temat wpływu postaw konsumpcyjnych i społecznych na dynamikę tych zmian. W poradniku przedstawiono najważniejsze problemy i zagrożenia związane ze zmianami klimatycznymi (m.in. zanieczyszczenie środowiska, wzrost temperatury, ekstremalne zjawiska pogodowe). Broszura zawiera szereg praktycznych porad i konkretnych przykładów działań, w które można się angażować, aby realnie wpływać na zmianę sytuacji.

Poradnik „Zielone wydarzenia, czyli jak zorganizować event eko i fair?”: poradnik dotyczy wpływu na środowisko wyborów związanych z organizacją wydarzeń, koncertów, szkoleń czy warsztatów. Opisuje, w jaki sposób tego rodzaju przedsięwzięcia mogą wpływać negatywnie na klimat, np. zwiększając zużycie jednorazowych plastikowych naczyń. W publikacji znajdziemy również szereg porad związanych np. z wyborem odpowiednich i ekologicznych materiałów, informacje na temat certyfikatów oraz adresy odpowiedzialnych firm zajmujących się organizacją wydarzeń czy cateringiem.

Wszystkie poradniki zostały opracowane w wersji elektronicznej i znajdują się na stronie internetowej Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie: www.ekonsument.pl, w dziale Materiały, z której zostały pobrane przez 1075 użytkowników.

Współpracę z Fundacją Kupuj Odpowiedzialnie kontynuujemy w 2021 roku współfinansując realizację projektu „Our Food. Our Future”, skupiającego się na problemie nieodpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności.

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie

Edukacja młodzieży i młodych dorosłych z zakresu odpowiedzialnej konsumpcji i jej wpływu na środowisko naturalne.

Od stycznia 2020 do grudnia 2020

Uczniowie szkół średnich, młodzież zainteresowana tematyką świadomej konsumpcji, młodzi aktywiści ekologiczni.

Od stycznia do grudnia 2020 – 40 000 PLN