25 stycznia 2024

Wraz z początkiem Nowego Roku zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem działań Fundacji w 2023 roku:

1. Wsparcie dzieci z niepełnosprawnościami:

• zaprojektowaliśmy i wybudowaliśmy 2 integracyjne place zabaw przy placówkach Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną (PSONI) w Żorach i w Bażanowicach w województwie śląskim; sfinansowaliśmy również remont dachu w Centrum Edukacyjno-Leczniczo-Rehabilitacyjnym dla Dzieci i Młodzieży (CELR) Polskiego Związku Niewidomych w Rudołtowicach.

2. Wsparcie rodzin w kryzysie:

• współfinansowaliśmy działalność trzech Centrów Pomocy Dzieciom (CPD): dwóch prowadzonych przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę (w Warszawie i Gdańsku) oraz jednego założonego przez Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży Szansa (w Głogowie); dzieci z doświadczeniem przemocy oraz ich opiekunowie otrzymali w nich różnoraką pomoc: psychologiczną, psychiatryczną, edukacyjną i socjalną; w ramach dofinansowania Fundacji Drzewo i Jutro w 3 CPD odbyło się ponad 2200 indywidualnych konsultacji psychologicznych i terapeutycznych, z których skorzystało łącznie około 150 dzieci i 170 dorosłych;
  • współfinansowaliśmy działanie Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111. Rok 2023 to 64 240 kontakty przychodzące od dzieci i młodzieży oraz 883 interwencje ratujące życie;
  • dofinansowaliśmy działalność dwóch Programów Umacniania Rodziny SOS Wiosek Dziecięcych: w Koszalinie i Biłgoraju, kierowanych do rodzin zagrożonych rozpadem i w trudnej sytuacji życiowej, gdzie w ostatnim roku pomoc socjalną, psychologiczną i edukacyjną otrzymało około 500 osób;
  • wspieraliśmy finansowo 3 grupy socjoterapeutyczne dla dzieci i młodzieży (łącznie dla 47 osób) prowadzone przez Stowarzyszenie Pomocy Wzajemnej BYĆ RAZEM oraz pomoc psychologiczną w formie konsultacji indywidualnych (łącznie 192 godziny) dla 38 osób;
  • sfinansowaliśmy wyjazd „wytchnieniowy” do Krynicy Morskiej dla rodziców (15 osób) i rodzeństwa (5 osób) dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną uczęszczających do Ośrodka Rehabilitacyjno–Edukacyjno–Wychowawczego prowadzonego przez PSONI koło w Nidzicy.

3. Wsparcie młodzieży z pieczy zastępczej w usamodzielnieniu:

• dofinansowaliśmy wyjazdy wakacyjne dla 189 podopiecznych i kadry Stowarzyszenia SOS Wiosek Dziecięcych oraz rejsy i półkolonie żeglarskie zorganizowane przez Fundację Ocean Marzeń dla 99 uczestników;
  • wspieraliśmy młodzież z pieczy zastępczej, finansując naukę na uczelniach wyższych i remonty mieszkań dla podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce oraz 2 programy przygotowujące młodzież do usamodzielnienia się, prowadzone przez Fundację Robinson Crusoe: Staż Społeczny (24 osoby) i Wehikuł Usamodzielnienia w Gdańsku (26 osób);
  • współfinansowaliśmy projekt „Lighthouse – program mieszkań wspomaganych” Fundacji Atalaya dla usamodzielniających się wychowanków pieczy zastępczej w Warszawie.

4. Pomoc rodzinom uchodźczym:

• finansowaliśmy 3 projekty wspierające edukację i integrację dzieci z rodzin uchodźczych: w Warszawie – realizowane przez Fundację Polska Gościnność, w Podkowie Leśnej – Dębaku oraz Lininie (woj. mazowieckie) prowadzone przez Fundację Dla Wolności oraz w Łukowie (woj. lubelskie) przez Stowarzyszenie „Dla Ziemi”.

5. Edukacja ekologiczna dzieci i młodzieży:

• dzięki naszemu wsparciu finansowemu Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła” przeprowadził cykliczne warsztaty terenowe z zakresu edukacji ekologiczno-przyrodniczej dla 15 klas oraz warsztaty stacjonarne dla ponad 3000 uczniów; kontynuowaliśmy także współpracę z Fundacją Kupuj Odpowiedzialnie współfinansując projekt „Eko-ambasadorzy/ki na rzecz eliminacji szkodliwych chemikaliów w codziennym życiu”, w ramach którego powstały m.in. poradniki oraz kurs szkoleniowy; w dofinansowanym przez nas projekcie „Obudź w sobie ekologa” Włocławskiego Centrum Edukacji Ekologicznej zostało założonych 11 „zielonych miejsc” – m.in. w szkołach podstawowych i domach pomocy społecznej; Stowarzyszenie Tilia zrealizowało z naszych środków blisko 160 godzin warsztatów dotyczących zmian klimatu dla uczniów z województwa kujawsko-pomorskiego; sfinansowaliśmy także ponad 30 czterogodzinnych warsztatów z zakresu edukacji ekologicznej, przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa dla dzieci z terenów wiejskich z okolic Kwidzyna (woj. pomorskie). Z naszej darowizny powstały także kolejne dwa „Ogrody dla przyrody” zrealizowane przez Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja. W warsztatach połączonych z sadzeniem roślin wzięło udział ponad 170 dzieci.

6. Projekty zagraniczne:

• kontynuowaliśmy współpracę z Nature Conservancy of Canada (NCC) – wiodącą kanadyjską organizacją pozarządową, zajmującą się ochroną terenów ważnych przyrodniczo. W tym roku ponownie przekazaliśmy środki na wykup oraz utrzymanie dziewiczych lasów iglastych i mokradeł w kolejnej lokalizacji w prowincji Ontario – Hastings Wildlife Junction. Rozpoczęliśmy z NCC również nowy projekt – „Indigenous Advisors, który ma na celu angażowanie w działania ochrony przyrody rdzennych mieszkańców Kanady, zamieszkujących swoje tradycyjne terytoria, sąsiadujące często z wykupowanymi i zarządzanymi przez tę organizację obszarami.

W 2023 nawiązaliśmy też współpracę z nowymi organizacjami i instytucjami:

1. Współfinansowaliśmy letni i zimowy wypoczynek podopiecznych Dolnośląskiej Fundacji na rzecz Pieczy Zastępczej „Przystanek Rodzina”
  2. Współfinansowaliśmy działalność „Domu dla Młodzieży” Fundacji po Drugie
  3. Współfinansowaliśmy projekt „Spróbujmy Razem” Stowarzyszenia „Serduszko dla Dzieci”
  4. Finansowaliśmy projekt „Nie jesteś sam!” Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Łęczycy
  5. Współfinansowaliśmy „Program stypendialny” Fundacji Dobrych Inicjatyw
  6. Współfinansowaliśmy projekt „Serce dla przyrody z Karkonoskim Parkiem Narodowym” Karkonoskiego Parku Narodowego z siedzibą w Jeleniej Górze
  7. Współfinansowaliśmy „Koeye – obozy edukacyjne dla dzieci i młodzieży” realizowane przez kanadyjską organizację QQS Projects Society

W 2023 roku Fundacja Drzewo i Jutro przeznaczyła na wszystkie powyższe działania kwotę 5 688 950,56 zł.