10 października 2024

Temat zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży pojawia się w dyskursie publicznym coraz częściej jako reakcja na pogarszające się statystyki w tym obszarze i wynik rosnącej świadomości wagi dobrostanu psychicznego w życiu młodego człowieka. Dostrzegając rangę tych problemów, Fundacja Drzewo i Jutro od samego początku swojej działalności (2016 r.) wspiera finansowo działania pomocowe w obszarze zdrowia psychicznego, podejmowane przez partnerskie organizacje pozarządowe; finansujemy m.in. konsultacje psychologiczne dla dzieci i ich opiekunów, terapię długoterminową, terapię systemową rodzin, szkolenia dla zespołów terapeutycznych, superwizje trenerów i wolontariuszy, warsztaty psychologiczne dla dzieci, konsultacje lekarzy psychiatrów, prowadzenie grup socjoterapeutycznych, poradnictwo; w latach 2016-2024 współfinansowaliśmy też funkcjonowanie Telefonu Zaufania 116 111, który obecnie działa wyłącznie w oparciu o środki publiczne.

Rozumiejąc rosnącą skalę wyzwań, życzymy naszym Partnerom powodzenia i wytrwałości w realizacji tych niezwykle ważnych działań!

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży Szansa, Stowarzyszenie Pomocy Wzajemnej Być Razem, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci o/m w Łęczycy, Fundacja Dobrych Inicjatyw, Fundacja Atalaya, Fundacja Robinson Crusoe, Fundacja Polska Gościnność, QQS